Η τυροκομία στην Κύπρο
- Home
- »
- Η Τυροκομία
Η τυροκομία στην Κύπρο έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στον χρόνο. Αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και μέρος της ταυτότητας των Κυπρίων. Μέσα από το πέρασμα των αιώνων, η τυροκομία μετεξελίχθηκε από μια γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα που είχε ως βάση κυρίως τα σπίτια, σε έναν πυλώνα της κυπριακής οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, τις εξαγωγές και την αγορά εργασίας, καθώς και σε πρωταγωνιστή της βιομηχανίας και της πρωτογενούς παραγωγής.
Στην ανάδειξη του κλάδου της τυροκομίας σε πυλώνα της κυπριακής οικονομίας και της ανάπτυξης, κεντρικό ρόλο διαδραμάτισε και διαδραματίζει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου και η εταιρεία – μέλη του, μέσα από τα 30 και πλέον χρόνια ενεργής παρουσίας και δράσης του.
Η αφοσίωση στην τυροκομία, η συμμετοχή σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο και οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των τυροκομικών προϊόντων σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα του χαλλουμιού, απέφεραν καρπούς. Τα τυροκομικά προϊόντα της Κύπρου βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα της χώρας. Το χαλλούμι είναι το 2ο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, με 41.000 και πλέον τόνους χαλλουμιού, αξίας 350+εκατομμυρίων ευρώ, σε περισσότερες από 50 χώρες. Η συνεισφορά του κλάδου στο κυπριακό ΑΕΠ ανέρχεται σχεδόν στο 2% , ενώ περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στους διάφορους τομείς παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.
Σήμερα, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες των μελών του, συνεχίζει να εργάζεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο της τυροκομίας, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στη βελτίωση του νομικού πλαισίου, εντός του οποίου λειτουργεί. Γνώμονας πάντα το καλό της τυροκομίας, των προϊόντων της, αλλά και ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας.
Επικοινωνήστε μαζί μας
- Λεωφόρος Γρίβα Διγενή 38 & Οδός Δελιγιόργη 3, 1509 Λευκωσία
- +357 22889860
- info@cheesmakers.org.cy
