Μελιτζάνες με κυπριακά τυριά

  1. Home
  2. »
  3. Συνταγές
  4. »
  5. Μελιτζάνες με κυπριακά τυριά

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 400 γρ. χαλλούμι (περίπου 2 μέτριου μεγέθους)
  • 100 γρ. φρέσκια αναρή και 100 γρ. ξηρή αναρή
  • 4 μελιτζάνες (όσο πιο στρογγυλές μπορείτε να βρείτε)
  • 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια από κονσέρβα ή φρέσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο) 
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο (ψιλοκομμένο) 
  • 4 κ.σ. βαλσαμική κρέμα από ρόδι ή σύκο 
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1κ.γ. ρίγανη
  • 2-3 κ.σ. ούζο
  • 6. κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες με το ίδιο πάχος. Τις βάζετε σε μία κούπα με νερό και αλάτι, και τις αφήνετε για 10 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C και επενδύετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζετε τις μελιτζάνες στο ταψί, τις χαράζετε, τις αλείφετε με βουρτσάκι μαγειρέματος με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με τη μισή ποσότητα από ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και αλάτι. Τις ψήνετε για περίπου 25 λεπτά.

Εντωμεταξύ, σε μέτριο τηγάνι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο. Προσθέτετε το υπόλοιπο θυμάρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τις ντομάτες, και τα ψήνετε για 5 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό, προσθέτετε τη βαλσαμική κρέμα και κάποια φύλλα βασιλικού (κομμένα). Ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.

Κόβετε σε ίσες φέτες το χαλλούμι. «Σπάζετε» με πιρούνι τη φρέσκια αναρή και τρίβετε στον ψιλό τρίφτη την ξηρή αναρή. Ανακατεύετε μαζί τα 2 είδη αναρής σε ένα μπολ.

Ψήνετε το χαλλούμι στην τοστιέρα, κλείνοντάς το σε αντικολλητικό χαρτί ή ψήνετε σε τηγάνι σχάρας, χωρίς λάδι. Μπορείτε αν θέλετε και να το τηγανίσετε. 

Στήνετε το πιάτο, τοποθετώντας στη μέση ένα κομμάτι μελιτζάνας, από πάνω χαλλούμι και πάνω από αυτό το μείγμα αναρής. Προσθέτετε 1-2 φύλλα βασιλικού. Συνεχίζετε στο ίδιο μοτίβο με ακόμα μία στρώση με τυριά και πάνω από αυτό με μελιτζάνα, λίγο από το μείγμα αναρής και λίγη από τη σάλτσα ντομάτας.

Γύρω-γύρω από τις μελιτζάνες, μοιράζετε τη σάλτσα ντομάτας.

*Η συνταγή είναι της Λουϊζας Ζεμπύλα Ραφαήλ και ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις «Χρυσές Συνταγές» και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος».

Κύλιση στην κορυφή